V lete do hôr? Nezabudnite na správne vybavenie!

Chystáte sa na výlet alebo víkendový trek do hôr? Aby vás neprekvapila žiadna situácia, ktorá môže na zalesnených stráňach nastať, mali by ste vedieť, čo si so sebou zbaliť a na čo nezabudnúť.

Ako by malo vyzerať správne vybavenie na cesty?

Základom je optimálny batoh

Veci, ktoré si so sebou na hory ponesiete, pochopiteľne musíte do niečoho uložiť. Všetko prenášané vybavenie by vám nemalo zaviazať a nijako vás počas cesty obmedzovať. Preto je ako prvá potreba vybrať dobre padnúci turistický batoh. Jeho veľkosť a spracovanie prispôsobte ročnému obdobiu aj samotnej dĺžke pobytu, počas ktorej do hôr vyrážate. Na jednodňovú výpravu za dobrodružstvom si vystačíte s outdoorovým batohom s objemom 10 až 30 litrov, pri viacdenných túrach bude potrebné poobzerať sa po batohoch s objemom 50 litrov a vyššie.

Topánky a oblečenie, ktoré sa vám prispôsobia

Hovorí sa, že ten, kto chce zabudnúť na všedné problémy, nech si obuje malé topánky. Na horách to platí dvojnásobne! Topánky vyberajte starostlivo a ideálne v nich prvýkrát vyrážajte na kratšie túry. To preto, aby ste si otestovali, ako vám sedí a či vás nikde netlačí. Oblečenie potom voľte podľa predpovede počasia, stavte na vrstvy (sacia, izolačná, ochranná) ale do batohu si vždy zbaľte aj pláštenku alebo nepremokavé pončo.

Každý správny muž má v kapse nôž

...ktorý sa mu bude zvlášť pri viacdenných trekoch náramne hodiť. Okrem klasických zatváracích nožov, ktoré upotrebíte pri príprave jedla, zbere húb alebo iných lesných plodov, sa vám môžu na cestách hodiť aj vychytané kľúčenky, ktoré počas niekoľkých mála sekúnd premeníte na pekne nabrúseného pomocníka. Kľúčenku ľahko pripnete na batoh alebo za opasok a nôž tak budete mať neustále po ruke.

Aby vám na horách chutilo

Pri viacdenných trekoch, kedy sa nechcete spoliehať na horské chaty a ich bistra, sa vám určite budú hodiť aj instantné jedlá, ktoré si perfektne vychutnáte napríklad z klasického ešusu. Nezabudnite si k nemu zbaliť kempingový varič s kartónom a cestovnú sadu príborov, ktorá v batohu nezaberie veľa miesta a je vždy pripravená do akcie. Chýbať by vám nemali ani najrôznejšie termosky alebo termohrnčeky, vďaka ktorým si nápoje uchovajú požadovanú teplotu. Pri výbere termohrnčeka sa riaďte jeho objemom, ale aj materiálom, z ktorého je vyrobený. Pozornosť venujte tiež spôsobu zatvárania a deklarovaným izolačným vlastnostiam.

Cestovná lekárnička a KPZ

„Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch,“ hovorí jedno staré porekadlo. Aby vás na cestách nič neprekvapilo, je dôležité so sebou mať aj cestovnú lekárničku a prakticky vybavenú „ká-pé-zetku“. Lekárnička by mala obsahovať dezinfekciu, izotermickú fóliu, obväzy, ovínadlo a náplasti, základné lieky pre akútne stavy, lieky, ktoré bežne užívate aj horčíkové tablety proti svalovým kŕčom a glukózu. V KPZ by sa malo nachádzať vybavenie na rozloženie ohňa, sada na šitie, kus odolného povrazu, ceruzka a bloček papierov, rezervné miniatúrne svietidlo, ale aj píšťalka alebo izolepa.

Energia zbalená na cesty

Teraz tak úplne nemáme na mysli obľúbené oblátky, ako skôr powerbanku s dostatočnou kapacitou. Hodiť sa vám môžu napríklad aj solárne nabíjačky a svietidlá, ktoré sú v outdoorovom prevedení odolné aj proti nárazom alebo striekajúcej vode. Rozhodne nezabudnite ani mapu, čelovku, a ak hodláte na horách tiež prespávať, tak kvalitnú karimatku a stan. Hodiť sa vám samozrejme budú aj slnečné okuliare, repelenty a opaľovací krém. Nezabudnite ani na kúsok kvalitnej horkej čokolády, dostatočné zásoby vody (prípadne zariadenia na jej filtráciu) a hlavne dobrú náladu, ktorá sa vám bude hodiť nielen na horách, ale aj na ktoromkoľvek inom výlete!

 



Súvisiace produkty