Nenechajte nič na náhodu a pripravte svoj bazén na novú sezónu naozaj dokonale

S otepľovaním a príchodom jari je čas začať premýšľať o zazimovaní bazéna. Pokiaľ ste bazén ešte neodzimovali, je najvyšší čas.

Bola by predsa škoda pripraviť sa o domáce kúpanie v teplých letných dňoch. Ako bazén odzimovať a pripraviť na ďalšiu letnú sezónu?

Základom prípravy vody v bazéne je aplikácia chlóru

S odzimovaním bazéna môžete začať, akonáhle teplota vody vo vnútri presiahne stabilne 14 °C. Práve v týchto podmienkach sa v neošetrenej vode už začínajú tvoriť baktérie, mikroorganizmy a riasy. Tých sa zbavíte jednorazovou aplikáciou prípravku s vysokým obsahom chlóru. Aplikácia chlóru patrí k najdôležitejším krokom pri príprave bazéna na novú sezónu. Chlórové granule alebo tablety ľahko zoženiete v akomkoľvek hobby markete. Počítajte s jednou tabletou na 10 m3 vody. Do bazéna môžete tiež pridať flokulant. Flokulanty pomáhajú viazať drobné častice, aby ich bolo možné z vody ľahko odstrániť, prípadne nechať prejsť filtračným systémom.

Prečítajte si tiež: Ako a prečo meniť filtráciu do bazéna a SPA?

Úprava pH a alkality vody

Ideálne pH vody v bazéne je 6,8 až 7,6. Toto rozmedzie zaisťuje, že voda nie je ani príliš kyslá, ani príliš zásaditá. Oboje by mohlo byť škodlivé tak pre plavcov, ako aj pre bazénové vybavenie. Na testovanie pH bazénovej vody môžete použiť jednoduchú testovaciu sadu, nie je to nič zložité. S testovaním pH vody súvisí aj kontrola jej alkality. Práve tá má totiž vplyv na pH. Pokiaľ je alkalita v optimálnom rozmedzí, mala by sa pohybovať medzi 80 až 120 ppm. Príliš nízka alkalita môže spôsobiť časté kolísanie pH, zatiaľ čo príliš vysoká alkalita môže sťažiť úpravu pH. Pokiaľ nie je alkalita vody v poriadku, upravte ju ako prvú, až potom hľadajte prípravky na optimalizáciu pH vody.

Mechanickému čisteniu vody sa nevyhnete

Dôležité je tiež vyčistiť bazén pred jeho otvorením na sezónu. To znamená zbaviť sa všetkých nečistôt, lístia alebo iných zvyškov, ktoré sa mohli nahromadiť počas zimy. Na to môžete využiť ponorný bazénový vysávač, ktorý sa obvykle pripája k sacej tryske bazénového čerpadla. Na čistenie stien a potrubí nad hladinou vody môžete použiť aj bazénovú kefu. Prípadné vápenné usadeniny odstráňte vhodným chemickým prostriedkom.

Skontrolujte stav technického vybavenia bazéna

Pri príprave bazéna na novú sezónu je taktiež dôležité skontrolovať stav technického vybavenia bazéna, ako je čerpadlo, filter a skimmer. Skontrolujte, či nedošlo k poškodeniu. V prípade potreby vymeňte filtre vo filtrácii. Filtre v kartušovej filtrácii je vhodné potom počas používania bazéna tiež pravidelne mechanicky čistiť. Stačí preplachovanie pod tečúcou vodou. Nezabúdajte na to, že po každom čistení je potrebné nechať filtračnú kartušu dôkladne vyschnúť. Až potom ju vráťte do systému. Pokiaľ máte pri bazéne inštalovanú pieskovú filtráciu, majte na pamäti, že je v nej potrebné meniť piesok aspoň každé 2 roky, prípadne filtračné sklo každých 5 rokov.

Náš tip: Hľadáte cenovo výhodné filtre do kartušovej filtrácie vhodné ako náhrada filtrov značiek Filbur, Jacuzzi, Unicel, Darlly alebo Pleatco? Potom skúste filtre anglickej značky Filter Logic. Budete príjemne prekvapení.

Úprava bazénovej vody v priebehu sezóny

Odzimovaním bazéna jeho údržba bohužiaľ nekončí. Akonáhle začnete bazén pravidelne používať, bude treba kontrolovať stav vody aspoň raz týždenne. V priebehu sezóny sa totiž do vody v bazéne dostane pot, prach, zvyšky trávy, hmyz a ďalšie nečistoty, s ktorými si filtračný systém často neporadí. Rozhodne zvážte zaobstaranie bazénového vysávača a vybavte sa dostatočným množstvom bazénovej chémie pre priebežnú úpravu pH a alkality vody.



Súvisiace produkty