Ako vyčistiť digestor?

Zanesený digestor je jednou z nočných morí každej gazdinky. A pritom stačí tak málo a problém je odstránený.

Pokiaľ sa však čisteniu digestora venujete pravidelne. Ak chcete digestor vyčistiť po niekoľkých mesiacoch, kedy ste na ňom ani nesiahli, budete mať omnoho viac práce. Na druhú stranu ale čistenie digestorom nie je nič zložité. Ak viete ako na to a ak sa tomu venujete pravidelne, môže byť váš digestor čistý zvonku i zvnútra vďaka tomu bude dobre plniť svoj účel.

Bez digestora je varenie nepríjemné

Digestor alebo odsávač pár, je zariadenie nevyhnutné na odvedenie pary vznikajúce pri varení. Tá ale obsahuje aj tukovú zložku, pachy a ďalšie látky, ktoré sa do vzduchu uvoľňujú pri varení. To všetko musí digestor odviesť a pokiaľ možno aj prefiltrovať. Ak varíte na plynovom sporáku, pribúdajú k tomu ešte aj oxidy dusíka vznikajúce pri spaľovaní plynu.

Čistíme digestor

Čisteniu digestora sa treba venovať pravidelne a rozhodne nie je na mieste ho zanedbávať. Túto činnosť si môžete zjednodušiť tým, že si digestor rozdelíte pri čistení na 2 sekcie. Najprv vyčistite vonkajší plášť. To znamená, že by ste mali utrieť digestor zvonku, odstrániť z nej všetky mastné usadeniny a doleštiť, aby boli zvonku krásne hladké a čisté. Potom sa zamerajte na vnútornú časť digestora, predovšetkým potom jej filter.

Pri údržbe plášťa digestora buďte opatrní

Nepoužívajte na odstránenie dlhodobých tukových usadenín drôtenku, aby ste povrch digestora nepoškriabali. Vezmite si k ruke radšej mäkkú handričku a hubku s teplou vodou a saponátom. V prípade, že máte digestor nerezový, buďte opatrní, aby ste neporušili ochrannú vrstvu, ktorá bráni korózii. Na umývanie nerezového digestora používajte vždy na to určené prostriedky, prípadne iba jemne navlhčenú handričku. Na vyleštenie môžete využiť parafín, ktorý na povrchu vytvorí ochranný film, ktorý zabráni usadzovaniu prachu a odtlačkov prstov.

Nezabudnite na filter

Ďalšou fázou čistenia digestora je výmena filtra. Či už ide o recirkulačný alebo iba odťahový digestor, býva toto zariadenie obvykle vybavené tukovým filtrom. Ten môže byť buď kovový alebo textilný. Niektoré typy digestorov obsahujú aj uhlíkový filter. Filter v digestore je potrebné vymeniť alebo aspoň vyčistiť. Ideálny interval pre výmenu filtra v digestore sa pohybuje okolo 3 mesiacov. Ak vo vašom digestore máte kovový filter, vyberte ho a umyte vo vode so saponátom. Filter môžete umývať aj v umývačke riadu. U niektorých typov digestorov je miesto kovového filter textilný. Ten je možné vyprať. Obvykle ale iba raz, potom sa trhá a je nutné ho vymeniť. Ak hľadáte nový textilný filter do vášho digestora, požadujte naozaj kvalitný kombinovaný filter, ktorý si budete môcť zastrihnúť na mieru, a bude mať pokiaľ možno aj samozhášaciu schopnosť. Pamätajte na to, že iba čistý filter môže plniť svoju funkciu a eliminovať pachy a paru, ktoré vznikajú v priebehu varenia.

Máte v digestore uhlíkový filter?

Potom sa musíte zamerať aj na jeho čistotu. Uhlíkový filter môžete podobne ako ten kovový umývať v umývačke, potom ho ale dôkladne vysušte. Počítajte s tým, že aspoň raz ročne bude potrebné aj tento filter vymeniť. Niektoré typy filtrov s aktívnym uhlím môžu byť tiež vybavené indikátorom, ktorý sa sfarbí v závislosti od zanesenia filtra. To je veľmi praktické, ak nechcete myslieť na výmenu filtra a pritom mať filter aj digestor v poriadku.

Aký digestor si zaobstarať do kuchyne?

Každá kuchyňa má iný dizajn a veľkosť, preto sa do nej hodí aj iný typ digestora. Ak máte k dispozícii komín či odvetrávaciu šachtu, môžete sa poobzerať po digestore komínovej, ktorá sa vyznačuje vysokým výkonom a odvodom pár mimo domu či bytu. Podobne odvádza pary okrem odsávaného priestoru aj digestor recirkulačný. Pre ostrovčeky s pracovnou plochou sa dajú zaobstarať špeciálne digestory ostrovčekové. Naopak do menších kuchýň sa hodia digestory výsuvné, ktoré sa aktivujú iba, keď sú potrebné. Po zvyšok času sú potom diskrétne zasunuté v kuchynskej skrinke. Na zabudovanie do linky sú potom určené digestory vstavané, ktoré možno zladiť so zvyškom kuchyne.



Súvisiace produkty