Na čo sa hodí digestor a naozaj ho potrebujete?

Digestor je zjednodušene riešený odsávač pár, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt pri varení. Kvalitný digestor by mal byť schopný účinne odstraňovať dym a pachy z vašej kuchyne.

Mala by tiež byť odolná a ľahko sa čistiť. Premýšľate nad tým, že si digestor zaobstaráte? Podľa akých parametrov ju vyberať a ako sa o digestor následne starať, aby vám vydržala čo najdlhšie?

Čo si rozmyslieť pred výberom digestora?

Najprv zvážte veľkosť vašej kuchyne. Budete potrebovať odsávač pár, ktorý bude dostatočne výkonný, aby zvládol množstvo pár, ktoré vznikajú pri varení, a odsal ich zo všetkých kútov miestnosti. Optimálny sací výkon digestora pre štvorčlennú domácnosť by mal byť aspoň 800 m3/h. Pokiaľ je však vaša kuchyňa obzvlášť veľká alebo ak veľmi varíte, hľadajte odsávač pár s výkonom aspoň 1000 m3/h alebo viac. Veľkosť odsávača pár prispôsobte veľkosti vašej varnej dosky. Mal by byť rovnako široký. Najčastejšie sa preto digestory vyrábajú v rozmeroch 60 a 90 cm. Pri výbere digestora sa zamerajte aj na materiál, z ktorého je vyrobená. Najčastejšie sa stretnete s nerezovou oceľou, môžete ale nájsť aj také, ktoré sú vyrobené zo skla alebo dokonca z dreva. Premyslite tiež, ako chcete váš digestor ovládať. Niektoré modely sú vybavené jednoduchým tlačidlovým ovládaním, zatiaľ čo iné majú sofistikovanejšie dotykové displeje. Nakoniec zvážte, či chcete, aby mal digestor aj ďalšie funkcie, ako je integrované svetlo alebo časovač. Tie môžu byť užitočné, ale nie sú nevyhnutné.

Prečítajte si tiež: Ako vyčistiť digestor?

Aké existujú typy digestorov?

Podľa toho, kam odsávač pár umiestnite, môžete vyberať z niekoľkých rôznych typov:

  • komínové odsávače,
  • ostrovčekové odsávače,
  • podstavné odsávače,
  • vstavané odsávače a
  • výsuvné odsávače.

Komínové digestory sú najobľúbenejším typom odsávačov pár. Sú zavesené pod stropom a majú buď odkrytý, alebo skrytý kanál. Ostrovčekové digestory sa inštalujú priamo nad kuchynský ostrovček. Dodávajú sa v recirkulačnej aj komínovej verzii. Podstavné odsávače pár sa inštalujú pod kuchynskú skrinku. Hlavnou výhodou tohto typu odsávača je, že nezaberá miesto na pracovnej ploche ani nad ňou. Vstavané odsávače pár sú určené na inštaláciu v rovine stropu alebo nepatrne nižšie. Sú ideálne do otvorených kuchýň. Výsuvné odsávače pár sú tiež zabudované do stropu, ale v prípade potreby ich je možné stiahnuť dole.

Ako sa starať o odsávač pár?

Aby váš odsávač pár správne fungoval, je dôležité ho pravidelne čistiť, a to ako zvnútra, tak zvonku. Čistenie tukových filtrov je to najdôležitejšie, čo treba urobiť. Filter by sa mali aspoň raz mesačne umyť v teplej vode s prípravkom na umývanie riadu. Niektoré modely majú kovové filtre, ktoré je možné vložiť do umývačky riadu. Vonkajšia časť odsávača pár by sa tiež mala pravidelne utierať vlhkou handričkou. Na čistenie vnútrajška odsávača pár použite vlhkú handričku a jemný čistiaci prostriedok. Nepoužívajte drsné chemikálie ani abrazívne prípravky, pretože by mohli poškodiť povrch. Filtre v digestore pravidelne meňte s ohľadom na intenzitu vášho varenia. Minimálne však raz za 3 mesiace. Pokiaľ milujete mastné a silne aromatické jedlá, musíte počítať s tým, že sa bude filter vo vašom digestore viac zanášať a bude ho potrebné aj častejšie meniť. Hľadáte kvalitný filter s protizápachovou schopnosťou pre digestory značiek Ikea, Zanussi, Electrolux, AEG a ďalších? Vyskúšajte niektorý z filtrov do digestorov, ktoré si poradia aj s parami z tých najmastnejších typicky českých pokrmov.

Náš tip: Pre digestory značiek Whirlpool, Electrolux, Ariston a Ikea zaobstaráte tiež veľmi odolné originálne filtre WPro na báze aktívneho uhlíka, ktoré majú v porovnaní s obyčajnými filtrami dvojnásobný povrch a postarajú sa tak o dvojnásobenie nečistôt, pár a mastnoty.



Súvisiace produkty