Starajte sa o svoj kávovar ako profesionál: Najlepšie spôsoby čistenia a údržby kávovaru

Vitajte v aromatickom svete voňavej a čerstvo mletej kávy, kde každá šálka začína udržiavaným kávovarom.

Čistý kávovar, o ktorý sa správne stará, je jediná cesta k dokonalej chuti kávy a jej bohatej aróme. A nielen to, nesmieme zabúdať ani na baktérie a plesne, pre ktoré je vlhko a teplo, ktoré kávovar pri varení produkuje, dokonalou živnou pôdou. Poďme si teda ukázať ako sa správne starať o kávovar, aby vám deň čo deň pripravoval len tú najlepšiu kávu bez zdravotných rizík.

Pravidelné čistenie je základ

Než sa pustíme do podrobností, je dôležité si uvedomiť základné pravidlo: pravidelné čistenie je základ pre dokonalú chuť kávy. Každá šálka kávy je ovplyvnená nielen kvalitou zŕn a spôsobom prípravy, ale aj čistotou stroja, ktorý ho pripravuje a preto musíme myslieť na jeho pravidelné čistenie.

Po každom použití

Počas jeho používania sa v kávovare usadzujú kávové sedimenty a tie je potrebné pravidelne odstraňovať. Najlepšie bude, ak po každom použití mydlovou vodou umyjete všetky odnímateľné časti. Nezabudnite ani utrieť povrch kávovaru a nahrievaciu dosku, pokiaľ je súčasťou vášho kávovaru. Po použití je tiež vhodné nechať otvorené veko zásobníka, aby mohol riadne vyschnúť a netvorili sa v ňom zbytočne plesne a baktérie.

Každý deň

Kávovar preplachujte čistou vodou, aby sa odstránili zvyšky olejov a kávové usadeniny, ideálne každý deň. Väčšina kávovarov má túto funkciu zabudovanú priamo v nastavení a tak stačí len kávovar naplniť vodou, pod trysku postaviť väčšiu nádobu a spustiť program. O ostatných sa už postará sám kávovar. Tento jednoduchý krok udrží váš kávovar čistý a predĺži jeho životnosť.

Raz za týždeň

Pri bežnom používaní vám bude stačiť, keď raz za týždeň vyčistíte zásobník na kávu a dávkovač vody. Zvyšky kávy sa môžu nahromadiť a ovplyvniť chuť kávy. Raz týždenne preto vyčistite zásobník na kávu a dávkovač teplou vodou a jemným čistiacim prostriedkom. Pokiaľ si doma radi pripravíte napenené cappuccina alebo latté, nezabúdajte ani vyčistiť okruh pre mlieko. Zabránite tak hromadeniu zvyšku mlieka a jeho plesniveniu, ktoré nielen kazí chuť mliečnych káv, ale predovšetkým je zdraviu škodlivé.

Raz za mesiac

Aspoň raz za mesiac venujte čas kompletnému prečisteniu celého systému. K tomu využijete špeciálne čistiace tablety, ktoré vložíte na určené miesto vo vašom kávovare, a zaistí hlbšie čistenie , ktoré zbavia celý okruh silných usadenín a nečistôt. Väčšina moderných kávovarov je vybavená špeciálnym čistiacim programom, ktorý vás podrobne navedie. Nakoniec odporúčame kávovar ešte raz prepláchnuť.

Raz za čas odvápnite

Vápnik a minerály obsiahnuté vo vode sa usadzujú na vnútorných častiach kávovaru a môžu ho poškodiť. Možno si dokonca všimnete, že voda dlhšie odkvapkáva. Odvápňovať by ste mali aspoň raz za 3 až 6 mesiacov, v závislosti od toho, ako často svoj kávovar používate a tvrdosti vody. Ak máte skutočne tvrdú vodu, tak aj častejšie. Na odvápnenie kávovaru môžete použiť špeciálne odvápňovacie tablety alebo tekuté odvápňovače. Pokiaľ tieto produkty nemáte k dispozícii, môžete využiť aj bežné domáce suroviny. Postačí vám biely ocot alebo kyselina citrónová. Tieto dve látky sú prirodzene kyslé a zároveň nie sú zdraviu škodlivé, vďaka čomu sú ideálne pre bezpečné a účinné odstránenie vodného kameňa. Stačí zásobník naplniť roztokom octu a vody 1:1, alebo 1 lyžicou kyseliny citrónovej na liter a do polovice prevariť. Potom nechajte 30 minút odstáť a opätovne zapnite a dokončite varenie roztoku. Po čistení ešte prepláchnite dávkou čistej vody.

 

Starostlivá a pravidelná starostlivosť o kávovar nie je len otravnou povinnosťou, ale je nevyhnutná k tomu, aby ste si mohli vychutnávať dokonalú chuť čerstvo uvarenej kávy bez pachuti z usadených nečistôt a plesní. Každodenné čistenie a správna údržba vášho kávovaru zaisťujú nielen zdravotnú bezpečnosť, ale predovšetkým zachovávajú vysokú kvalitu a vynikajúcu chuť kávy. Možno sa vám do toho sprvu nebude chcieť, ale verte, že sa to mnohonásobne vráti v podobe kvalitnej kávy a dlhej životnosti kávovaru. p>



Súvisiace produkty