Praktický sprievodca pre správnu starostlivosť o váš digestor

Každodenné varenie prináša radosť, ale tiež sa s ním spájajú ďalšie práce, ako je umývanie riadu a údržba spotrebičov. Digestor nie je výnimkou.

Je nevyhnutným pomocníkom v každej kuchyni, kde odvádza nepríjemné pachy a paru a zabraňuje usadzovaniu mastnoty na nábytku a stenách. Aby však správne fungovala, nesmiete zabúdať na jej pravidelnú údržbu. Keď sa o ňu budete dobre starať, vaša kuchyňa bude aj naďalej čistá a bez zbytočného zápachu.

Pravidelné čistenie je základ

Pravidelné čistenie digestora je nevyhnutné pre udržanie jeho správneho fungovania. Rovnako tak ako na zaistenie samotnej bezpečnosti v kuchyni. S časom sa na vnútorných častiach a filtroch digestora usadzuje mastnota a ďalšie nečistoty. To môže viesť k zhoršeniu sacieho výkonu. Tým sa nielen znižuje schopnosť digestora odvádzať nepríjemné pachy a paru z varenia, ale taktiež sa zvyšuje riziko požiaru v dôsledku nahromadenej mastnoty. Bežne používaný digestor v domácnosti by ste mali čistiť aspoň raz za mesiac. Len tak si môžete byť istí, že bude fungovať tak ako má a zároveň predĺžite jej životnosť.

Čo všetko budeme potrebovať

Pre starostlivosť o tento spotrebič majte pripravené správne nástroje, príslušenstvo pre digestory aj čistiace prostriedky. Začnite výberom vhodného odmasťovacieho prostriedku, ktorý je účinný, ale šetrný k povrchu digestora. Nezabudnite si chrániť ruky pomocou rukavíc a používajte utierky z mikrovlákna pre šetrné a ľahké čistenie. Pri čistení využijete aj starú použitú kefku. Ten sa hodí na čistenie ťažko dostupných miest. Ak dávate prednosť ekologickejším variantom, môžete využiť domáce prípravky ako jedlá sóda alebo ocot, ktoré sú účinné a zároveň šetrné k prírode.

Postup čistenia krok za krokom

Čím začať? Najprv odstráňte filtre, ktoré môžete vyčistiť samostatne. Ak sú filtre hliníkové, stačí ich namočiť do teplej vody s trochou bežného umývacieho prostriedku na riad, alebo do špeciálneho odmasťovacieho roztoku. Pri látkových filtroch postupujte podľa pokynov výrobcu. Vo väčšine prípadov ich môžete raz alebo dvakrát vyprať, ale strácajú tak na kvalite a často sa trhajú. Pravdepodobne bude nutné ich skôr úplne vymeniť za nový.  Akonáhle máte vyčistené filtre, zamerajte sa na vnútorné aj vonkajšie povrchy digestora. Použite mäkkú handričku alebo špongiu namočenú v čistiacom roztoku. Musíte odstrániť nielen viditeľné nečistoty, ale aj zvyšky mastnoty, ktoré sa usadzujú v ťažko dostupných kútoch. Po čistení digestora ju nezabudnite nechať uschnúť, než ju zapnete.

Špeciálna starostlivosť o antikorové digestory

Kvôli náchylnosti nerezových digestorov k poškriabaniu a nevzhľadným odtlačkom prstov, je práve u nich potrebná väčšia opatrnosť. Na čistenie nerezových plôch používajte jemné čistiace prostriedky, ktoré neobsahujú abrazívne zložky. Čistite vždy v smere leštenia nerezovej ocele. Používajte utierky z mikrovlákna. Na odstránenie nepoddajných škvŕn vyskúšajte ocot alebo špeciálne čistiace prostriedky určené priamo na nerez.

Nezabúdajte na pravidelnú výmenu filtrov

Včasná výmena a údržba filtrov digestora je nevyhnutná pre jej správne fungovanie. Tukové filtre zachytávajú nečistoty a mastnotu z varenia, aby sa nedostávali do motora a neupchávali ventilátor.  Preto ich musíte pravidelne kontrolovať av prípade potreby vymeniť. Nebojte, vymeniť univerzálne látkové filtre je hračka. Pri bežnej prevádzke odporúčame vymeniť každé tri až šesť mesiacov, zatiaľ čo uhlíkové filtre, ktoré pohlcujú pachy, výpary a vlhkosť z varenia, stačí vymeniť len raz ročne. Presný interval závisí samozrejme od toho, ako často a aké jedlo varíte. Zanesené filtre skrátka nikdy nemôžu účinné odvádzať vzduch a zachytávať nečistoty a pachy.

Aj motor potrebuje údržbu

Údržba motora je jemná a presná práca, ktorú nemusíte vykonávať pri každom čistení, ale rozhodne by ste na ňu nemali úplne zabúdať. Najmä ak digestor stráca sací výkon alebo vydáva neobvyklé zvuky. Pravdepodobne budete musieť odmontovať niektoré časti digestora. Vždy tak postupujte podľa návodu na obsluhu a používajte správne čistiace prostriedky,aby ste nepoškodili motor alebo iné súčasťou digestora.



Súvisiace produkty