Hľadáte efektívne riešenie pre dlhodobé skladovanie?

Zistite aké sú výhody a prednosti skladovania potravín vo vákuových dózach.

Vzduch, ktorý dýchame obsahuje celý rad baktérií, vírusov, plesní, ale aj parazitov a choroboplodných zárodkov. To všetko kontaminuje potraviny, ktoré konzumujeme a vytvára podhubie na ich degradáciu. Tento proces ešte urýchľuje vysoká teplota. Skúšali ste niekedy sledovať, ako rýchlo sa začnú kaziť potraviny, ktoré vystavíte pôsobeniu teplého vzduchu? Ak chcete udržať uvarené jedlo, ovocie či zeleninu v stave vhodnom na konzumáciu, pravdepodobne ju uskladníte v chladenom prostredí chladničky. To je ale riešenie na niekoľko hodín, prinajlepšom 1 až 2 dni. Existuje, ale už spôsob, ako svoje potraviny udržať čerstvé po dobu niekoľkých dní, ale aj týždňov. Hovoríte si, že je to nemožné? S využitím vákuových dóz sa aj nemožné veci môžu stať skutočnosťou.

Aké sú výhody skladovania potravín vo vákuových dózach?

Po uzavretí požívatín v plastovej vákuovej dóze je nutné pomocou priloženej ručnej pumpičky povysávať z priestoru všetok vzduch. S ním sa zbavíte aj baktérií a choroboplodných zárodkov, ktoré môžu kontaminovať vaše potraviny a spôsobiť ich rýchle skazenie. Týmto spôsobom síce nedosiahnete čisté vákuo, ale výrazne zvýšite tesnosť dózy a vaše potraviny zostanú v čerstvom stave až 5x dlhšie. Najefektívnejšie predĺži životnosť potravín ich skladovanie vo vákuových dózach v chladnom prostredí, ideálne v chladničke. Aký vplyv bude mať toto prostredie na skladované potraviny?

  • Jedlo sa nebude rýchlo kaziť a bude zamedzené množeniu plesní a baktérií.
  • Uchovanie vo vákuu zachová prirodzenú chuť a vôňu vašich potravín.
  • Vďaka uzavretosti dóz nebude dochádzať k premiešaniu niekoľkých nesúrodých vôní a chutí, ktoré by menilo pôvodné vlastnosti uskladnených požívatín.
  • Hotové jedlá nebudú tak rýchlo prichádzať o svoju sviežosť a vysychať.
  • Do jedla nebude vstupovať nadbytočná vlhkosť, ktorá by spôsobovala jeho rýchle pokazenie.
  • Vo vákuu je možné uchovávať aj chlieb a pečivo, ktoré si zachová svoju chrumkavosť a čerstvosť.
  • Vďaka tomu, že vákuum spomaľuje až zastavuje proces oxidácie, je možné vákuové dózy využiť aj na skladovanie napríklad šperkov, fotografických filmov, či iných cenností, ktoré bývajú týmto procesom degradované.
  • V potravinách skladovaných vo vákuových dózach sa zachovajú všetky vitamíny a živiny.
  • Vďaka tomu, že predídete problémom spôsobeným konzumáciou pokazeného jedla, stravujete sa zdravšie a zároveň neplytváte potravinami.
  • Mamičky určite ocenia rýchlu dostupnosť vopred pripravených balených jedál, ktoré stačí iba ohriať.

Vákuové dózy zaobstaráte v rozmanitých tvaroch a veľkostiach

Pri výbere vákuovej dózy sa zamerajte predovšetkým na jej tvar a veľkosť a voľte kombináciu takých rozmerov, ktoré umožnia využitie pre väčšie množstvo potravín rôznych druhov a veľkostí. Dlhšie a úzke dózy sú ideálne na uchovanie zeleniny a ovocia. Do menších štvorcových si môžete vopred pripraviť napríklad obed do práce. Ak si nie ste istí, aké typy vákuových dóz by ste do budúcna mohli potrebovať, voľte kombináciu niekoľkých typov v cenovo zvýhodnenom rodinnom balení, ku ktorému býva obvykle zadarmo priložená aj pumpička. Pri výbere značky vákuových dóz vezmite do úvahy aj zloženie materiálu, z ktorého sú vyrobené. Napríklad vákuové dózy svetovo preslávenej značky Dafi sú vyrábané z vysoko kvalitných materiálov, ktoré neobsahujú škodlivý Bisfenol A (BPA A), zoženiete ich navyše v rôznych tvaroch a objemoch od 0.5 l cez 1.5 l až do 2.7 l.

Ako sa v priemere predĺži doba skladovania pri jednotlivých druhoch potravín?

U väčšiny tepelne upravovaných potravín sa oproti bežnému skladovaniu predĺži s využitím vákuovej dózy doba trvanlivosti dvakrát až päťkrát. Čerstvo uvarené jedlo uzavreté do vákuovej dózy môžete teda v chladničke skladovať až 10 dní. Po rovnakú dobu si môžete užívať aj chuť čerstvo nakrájanej salámy či údenín.

Syry možno uchovať svieže a chutné po dobu dokonca až viac ako 20 dní. Čerstvé pečivo a chlieb sa vo vákuovej dóze nezačne kaziť po 2 dňoch, ako je bežné pri uchovaní v obvyklých podmienkach. Vydrží dokonca až 10 dní. Načali ste si večer fľašu vína, ktorú ste nezvládli dopiť? Nič sa nedeje. Pri uchovaní vo vákuu predĺžite životnosť jej obsahu až na 15 dní. Navyše nedôjde k zmene chuti a vône vplyvom ostatných potravín v chladničke.

Čerstvá zelenina (paradajky, uhorky či listový šalát), ktorá aj v chladničke rýchlo stráca svoju sviežosť a chuť, zostane uzavretá vo vákuovej dóze rovnaká ako po zbere až 7 dní. Vo vákuových dózach je možné skladovať dokonca aj zrnkovú kávu. Tá si uchová svoju jedinečnú arómu a bude použiteľná po niekoľko mesiacov.

Pozor si však dajte pri skladovaní mletej kávy, múky a ďalších sypkých potravín. Jemné zrnká môžu pri odsávaní vzduchu upchať vákuové veko a zabrániť tak vzniku správnej úrovne vákua. Rovnako je vhodné udržiavať vákuové dózy s uskladnenými potravinami vo zvislej polohe a neobracať ich dnom nahor. Tak by sa totiž mohli do tlakového uzáveru dostať nežiaduce časti potravín a mohlo by dôjsť k narušeniu vákua.

Vákuové skladovanie potravín je na vzostupe

Uchovanie potravín vo vákuu patrí k technológiám budúcnosti. Vďaka jednoduchému použitiu a možnosti využitia v akýchkoľvek podmienkach sa stáva stále obľúbenejším a využívanejším nielen v kuchyni, na cestách či vonkajších pikniciach, ale aj pri príprave krabičkových diét, desiaty do práce a celého radu ďalších spôsobov úpravy potravín.

Okrem uchovania vitamínov, minerálov a výživných látok, zamedzí vákuum vysušeniu potravín či naopak prísunu vlhkosti a rýchlemu pokazeniu. Väčšina výrobcov taktiež ponúka dózy, ktoré majú praktický a oku lahodiaci tvar, sú ľahko stohovateľné a vďaka tomu ušetria veľa miesta.



Súvisiace produkty