Doprajte svojmu kávovaru pravidelnú starostlivosť, odmení sa skvelou chuťou vášho obľúbeného nápoja

Aby ste mali skvelú chuť svojej kávy, je dôležité sa o svoj kávovar náležite starať, od základnej údržby až po čistenie od vodného kameňa.

Zaobstarali ste si domov kávovar a tešíte sa na skvelú chuť vášho obľúbeného nápoja, ktorú získate na jedno stlačenie gombíka? Dokonalé espresso či lahodné cappuccino si ale vychutnáte iba, ak máte k dispozícii jedinečné suroviny na jeho prípravu, ktorými je myslená najmä káva, ale aj voda. Nemenej dôležitá je kondícia vášho kávovaru, ktorého nedokonalá čistota vám môže pokaziť chuťový zážitok av konečnom dôsledku vás tiež pripraviť o finančné prostriedky, ktoré neskôr miniete za opravu v drahom servise. Starajte sa o svoj kávovar a doprajte mu toľko pozornosti, akú si zasluhuje. Odmení sa vám dokonalými chuťovými zážitkami a bezproblémovou funkčnosťou. Ako na to?

Každodenná údržba by sa mala stať samozrejmosťou, nad ktorou nepremýšľate

Čistenie kávovaru po každom použití od zvyškov kávy, odstraňovanie kávovej usadeniny alebo len obyčajné utieranie povrchu vášho obľúbeného domáceho spotrebiča, to sú úkony, ktoré by ste mali prijať za svoje spoločne s prijatím kávovaru do svojej domácnosti. Raz za čas sa oplatí aj sitko a vyberateľné komponenty prepláchnuť pod tečúcou vodou a poriadne vysušiť. Niektoré predovšetkým drahšie kávovary však disponujú samočistiacou funkciou, vďaka ktorej nebudete musieť na tieto pravidelné úkony vôbec myslieť. Jednoducho zapnete funkciu samočistenia a kávovar sa o všetko potrebné postará sám. V každom prípade ide iba o bežnú každodennú údržbu. Ak chcete svoj kávovar udržať v kondícii, mali by ste mu dopriať aj generálnu údržbu, spojenú s odvápnením, dôkladným rozobraním a prečistením všetkých komponentov a premazaním potrebných dielov.

Prečo potrebuje kávovar generálnu údržbu?

Káva používaná v spotrebiči obsahuje pomerne veľký obsah tukov. Ich konkrétne množstvo je závislé od druhu kávy a úrovne jej praženia. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, 10 % obsah tukov nie je v kávových zrnách výnimkou. Tieto olejnaté zlúčeniny sa usadzujú na stenách tenkých hadičiek a kanálikov a postupne ich v spolupráci s vodným kameňom upchávajú. To spôsobuje jednak nepríjemný zápach a potom aj zhoršenie funkcie kávovaru. Ten tak vďaka tomu vašu kávu nepripraví s potrebným tlakom a teplotou, čo vás pripraví o zážitok chuti aj vône vášho obľúbeného nápoja.

Zamerané na vodný kameň

Vodný kameň je možné z espressovača samozrejme odstrániť. Dokonca sa na tento účel predáva celý rad špecializovaných prostriedkov. Oveľa ľahšie je ale jeho usadzovaniu predísť. Toho docielite použitím kvalitnej vody s nízkym obsahom vápenatých a horečnatých zlúčenín. Kde k nej ale prísť keď z vášho kohútika tečie tvrdá voda? Ako prevencia proti usadzovaniu vodného kameňa dokážu skvele poslúžiť špecializované vodné filtre určené na zmäkčenie vody predtým, než vstúpi do kávovaru. Tieto filtre odstránia z vody nielen vodný kameň, ale aj nepríjemnú chlórovú pachuť, prípadné zvyšky hrdze z potrubia, ťažké kovy, ale aj celý rad ďalších kontaminantov, ktoré negatívne ovplyvňujú kvalitu aj chuť vody. Vďaka použitiu vodného filtra tak budete nielen predchádzať zaneseniu vášho kávovaru vodným kameňom, ale taktiež získate oveľa lepšiu a ničím nerušenú chuť výsledného nápoja.

Kde sa vodný kameň usadzuje najčastejšie?

Obvykle na prechode teplej a studenej vody. Jeho najčastejším útočiskom sú vykurovacie telesá vašich prístrojov, ale aj nádržky žehličiek či dna rýchlovarných kanvíc. Chemicky ide najčastejšie o zlúčeniny vápnika, horčíka či železa, ktoré vplyvom prudkej zmeny teplôt kryštalizujú a obaľujú ohrevné plochy. Vďaka tomu dochádza k menej efektívnemu nahrievaniu vody a zhoršeniu funkcie prístroja. Vodný kameň má však vplyv tak na ľudské zdravie. Najčastejšie sa ľudia konzumujúci tvrdú vodu stretávajú s ťažkosťami s obličkami, trpí ale aj ich zubná sklovina, ktorá sa stáva nápadne žltou, s čím nepomôžu ani najdrahšie bieliace prípravky. Okrem vodného kameňa ohrozujú ľudské zdravie ďalšie kontaminanty obsiahnuté vo vode. Jej kvalita je síce vo vodárňach starostlivo strážená, ale v priebehu transportu sa do nej môžu dostať napríklad z potrubia ďalšie nežiaduce látky.

Čo robiť, keď sa vodný kameň kávovaru už usadil?

Ani v tejto situácii ešte nemusíte hádzať flintu do žita. Ak už vodný kameň váš kávovar zaniesol, vyrazte do boja a na pomoc si vezmite kvalitné čistiace a odvápňovacie prostriedky, ktoré vodný kameň rozpustia, a ten potom spoločne s vodou vypláchnete z vášho prístroja. Vždy na tento účel používajte špecializované prostriedky, ktoré váš kávovar nepoškodia, nepoleptajú jeho jemné vnútorné súčiastky a citlivo, ale efektívne ho vyčistia. Ak sa obávate väčšieho zásahu do vášho espressovača, zverte sa do rúk odborníkov a odstránenie vodného kameňa nechajte na pracovníkoch servisného centra.

Len udržiavaný kávovar môže pripraviť výbornú kávu

Môžete si zaobstarať najlepší prístroj, ale pokiaľ mu nedáte zodpovedajúcu starostlivosť, kvalitnú kávu s ním nepripravíte. Údržba kávovaru nie je lacná záležitosť a stojí aj pomerne dosť peňazí. Rozhodne sa ale oplatí. Výsledkom bude nielen dlhá životnosť vášho prístroja bez nutných investícií do najrôznejších opráv či náhradných dielov, ale aj výborná chuť pripravovanej kávy. Aj za voňajúcou šálkou tohto temného nápoja, ktorý vám pripraví v kaviarni, sú hodiny údržby a optimalizácia kávovaru. Kaviarnici totiž dobre vedia, že aj s najmodernejším prístrojom, ktorý je zanesený vodným kameňom a olejom kvalitné a chutné espresso nepripravíte. Vyberajte teda pre svoj kávovar nielen tú najlepšiu jemne praženú kávu, ale aj kvalitné vodné filtre a efektívne a zároveň jemné čističe. Vynaložené úsilie aj prostriedky sa vám bohato vrátia.



Súvisiace produkty